Pari suomalaista tutustuu Italiaan, itseensä ja toisiinsa vaihto-opiskelun lomassa Bolognassa. Tavoitteena on oppia kieltä, elää hetkessä uudessa kulttuurissa, solmia suhteita ja olla yksi kevät stressaamatta mistään.

tiistai 30. maaliskuuta 2010

Kuplassa ja ulkona

Kuva: Haldun Bozkurt

Päivitystauko on venähtänyt vähän pitkänlaiseksi. Huomasin, että yleisin päivityspäivä meidän blogissamme on maanantai, mikä saattaa kertoa jotain länsimaalaisesta tavasta hahmottaa ajankulku viikoissa. Ihan niin kuin maanantaina (tai sunnuntaina) olisi ideaalinen hetki kääriä pakettiin elämänsä edellinen pykälä ja raportoida edellisen viikon tapahtumista.

Viime viikolla minulla ei ollut luentoja. Mikäli oikein ymmärsin, se johtui kokeista ja valmistumisista. Täällähän maisteriksikin valmistuvat ovat kaikki ylevästi dottoreja tai dottoressoja – kaverimme italialainen poikaystävä sanoi Juhollekin, että hän on tutkintonsa takia automaattisesti tohtori Italiassa. Valmistujaisjuhlat täällä vaikuttavat tosi hulvattomilta ainakin suomalaisiin meininkeihin verrattuna. Vähän väliä yliopistolla kulkee remuisia kulkueita, joita johtaa laakeriseppelöity sankari (sana laureato eli 'valmistunut' tuleekin alunperin sanasta lauro, 'laakeri'). Laakeriseppeleen lisäksi laureato saa yleensä yllensä pulloittain skumppaa ja himmeää värikästä paperisilppua, jota käytetään täällä vähän joka juhlaan. Useilla näkee myös kekseliäitä asukokonaisuuksia, joista minulle tulee ensimmäisenä mieleen polttarit. Polttarit ovat muuten italiaksi addio al celibato eli vapaasti suomennettuna 'hyvästit selibaatille'! Katolilainen vaikutus näkyy mielestäni tuossa nimessä erityisen hyvin. Ehkäpä siksikin parisängyllisen huoneen löytäminen tällaiselle susiparille oli niin vaikeaa. (Eräs itävaltalainen kaverimme kysyi meiltä juuri aiheeseen liittyen "henkilökohtaisen" kysymyksen: "Onko teillä Suomessa omat huoneet?")

Toinen kämppiksemme Andreakin sai juuri psykolongvistiikkaa käsittelevän gradunsa pakettiin ja juhli hillitysti perheen kesken. Sen sijaan toinen valmistunut Andrea (andreoitahan täällä riittää, tämä kyseinen kiipeilypiireistä) piti parin muun opiskelukaverinsa kanssa kunnon pirskeet, joihin mekin päästiin osallistumaan. Juhlat olivat vuokratussa isossa tilassa sillan alla. Tarjolla oli valmistuneiden puolesta ruokaa ja juomaa ja bändikin soitti. Vaikutti rennolta meiningiltä, vaikka taidettiinkin lähteä pois juuri kun bileet olivat vasta kunnolla alkamassa.

Luennottoman viikon aikana osallistuin vaihteeksi melko aktiivisesti ns. erasmuselämään, jota suuri osa vaihtareista täällä viettää. Täytyy sanoa, etten kyllä ole mikään mallikelpoinen Erasmus, koska viimeistään sunnuntaina suurella ja sikäli ihan sympaattisella piknikillä olin jo korviani myöten täynnä samoja naamoja ja ainaista itseni viihdyttämistä. Tuntuu että olen tutustunut täällä juuri sellaisiin tyyppeihin, jotka tosissaan käyvät ilmaisen sangrian bileissä joka tiistai, erasmusyökerhossa joka keskiviikko ja lauantai, erasmusaperitiivoilla aina kun niitä järjestetään ja muuten vain juhlimassa niinä päivinä, jolloin ei ole mitään "ohjattua" ohjelmaa. Minua ei kovin pitkään motivoi pelkkä biletys, jatkuva rahantörsäys, Italian-matkailu ja samassa erasmusringissä hengailu. Tuntuu siltä, ettei monilla vaihtareilla ole juurikaan kosketusta tavalliseen italialaiseen arkeen. Erasmus-kupla saattaa vaikuttaa äkkiseltään kiehtovalta, mutta pidemmän päälle sellainen elämä ei ole mukavaa saati aitoa.

Vastapainoksi yritinkin edistää opintoja. Luin työväenkirjallisuuskurssia varten John Osbornen näytelmän Look Back in Anger, joka avautui melko helposti lähinnä siitä syystä, että kyseisestä kirjasta oli jo pidetty parikin luentoa. Mielestäni on hieman tylsää, että luennoitsija analysoi puhki kaikki teokset, joita meidän täytyy suullista koetta varten lukea. Mielenkiintoisempaa olisi esimerkiksi lukea ne luentojen kuluessa ja sitten analysoida niitä vaikkapa yhdessä keskustellen. Aloin myös lukea utopiakurssia varten Orwellin 1984:ää, josta aion kirjoittaa esseen. Se on alusta lähtien niin kiinnostava, että olen jo täysin imussa.

Olen myös vihdoin alkanut perehtyä kunnolla kandiini, jota varten olen lueskellut artikkeleita. Olen myös kerännyt aineistoa suomen kielen tunneilla kyselylomakkeilla ja havainnoimalla. Aiheeni (emootiot suomen kielen oppimisessa) on osoittautunut aivan yhtä monimutkaiseksi ja vaikeaksi tutkia, kuin sen valitessani oletinkin. On kuitenkin kiehtovaa, kuinka kandinaiheeni ja työharjoitteluni suomen kielen tunneilla kietoutuvat yhteen. Sitä paitsi oman aineiston kerääminen on sen vaivalloisuudesta huolimatta todella mielenkiintoista. Olen myös todella tyytyväinen, että päätin hyödyntää mahdollisuuden työharjoitteluun, koska suomen tuntien seuraaminen ja niille osallistuminen pienten opetustuokioiden muodossa on opettanut minulle jo nyt paljon. Oikeastaan odotan aika innolla ensi lukuvuotta, joka vierähtää suureksi osaksi opetusharjoittelussa Normaalikoululla.

Ei varmaan tule kovin suurena yllätyksenä, että olen myös aloittanut erään uuden harrastuksen...


Ensimmäistä kertaa ulkoseinällä. Tässä vaiheessa olin mielestäni jo ihan tarpeeksi korkealla kokeakseni mittavia kauhunhetkiä!

On mukava päästä aina välillä ulos kaupungista. Kiipeilyssä on sekin mukava puoli, että sitä tulee tehtyä aina italialaisten kanssa. Kämppisten ja suomen opiskelijoiden lisäksi kun en juuri paikallisia tunnekaan.

Erasmus-piiri pyörii. Aivan näin hyödytöntä kaikki toiminta ei sentään ihan aina ole! (Kuva: Haldun Bozkurt)
 En osannut rentoutua ihan täysillä, vaikka lämpöäkin piisasi auringossa varmaan vähintään 20 asteen verran. (Kuva: Haldun Bozkurt)

Joka tapauksessa on mukava, että kevät on vihdoin täällä! (Kuva: Haldun Bozkurt)

9 kommenttia:

  1. Tsemppiä kandin kanssa, Maiju! :) Ja hyvää tulevaa pääsiäistä. Mitenkähän sitä muuten siellä päin juhlitaan?

    -Elli

    VastaaPoista
  2. Hyvä Maiju, kiipeä vain korkeuksiin!
    Sieltä näkee kauas. Mutta korkeallakin on katsottava jalkoihinsa, ettei kompastu onnen huumaansa :-)

    Mukavia kevätpäiviä teille Maiju ja Juho! Luonto on paras erasmus!

    t. Matti

    VastaaPoista
  3. Elli: Tsemppiä sinullekin! Milloin sinulla on palautuspäivä? Pääsiäisen vietosta ei ole vielä kovin tarkkaa tietoa, mutta tässähän se selviää. Ainakin palmusunnuntaina näkyivät monet kulkevan joku oksa kädessä kadulla! Kaikkialla on myynnissä aivan jättimäisen kokoisia pääsiäismunia. Paikallinen herkku näyttää vähän houkuttelevammalta kuin mämmi, mutta sekin on vielä testaamatta... Perhekeskeinen juhla pääsiäinenkin tuntuu olevan, kuten italialaiset yleensäkin. Yritänpä muistaa ottaa kuvia!

    Matti: Mukavia kevätpäiviä ja luontohetkiä myös teille!

    VastaaPoista
  4. Posti löysi perille! :) Täytyypä kiikuttaa paperit tehokkaasti vielä eteenpäin!

    Kuulostaa siltä että vietätte onnistunutta vaihtarielämää, tai minusta se ainakin on onnistunutta jos haluaa tehdä muutakin kuin hengailla vaihtariporukoissa! Kun jos miettii täällä olevia vaihtareita niin mitäpä ne saa irti Suomesta jos käy vaan stamtischeissa (miten sekin riivatun bilegenre oikein edes kirjoitetaan :D)...

    Iloa eloon!

    VastaaPoista
  5. Hei, kylläpä oli kuvassa raikas ja joustavan näköinen tyttö siellä kalliolla. Isä ylpeänä täällä katselee. Kiipeä vain rohkeasti, kuulostele oloasi ja nauti; muista kuitenkin se turvaköysi. -isä-

    VastaaPoista
  6. Heh, kuulosti kyllä tutulta tuo kuvauksesi perus-Erasmuselämästä: aloin kv-tutoriksi siinä uskossa, että vaihtarini tykkäisivät suomi-hengailla mun ja mun kavereiden yms kanssa, mutta parin ensimmäisen viikon jälkeen ranskikseni katosivat aika tehokkaasti omaan vaihtariympyräänsä. Puhuvat ranskaa muiden ranskankielisten kanssa, bilettävät Stammtischeissä sun muissa ja ostavat Danone -jugurttia ja patonkia.
    Eihän siinä mitään väärää ole, mutta mulle olisi aika painajainen mennä sinne Argentiinaan, ja sitten jumittaa pelkkien suomalaisten kanssa koko vuosi ja vetää salmiakkia.
    Meitä on moneen junaan, hyvä että vietät(te) vaihtariaikaanne juuri niin ko hyvältä tuntuu :)

    VastaaPoista
  7. Joo, pitää täsmentää että olen itse siis täysin tyytyväinen tähän elooni täällä, vaikken mallikelpoinen Erasmus olisikaan! Sitä paitsi vaihtareissakin on tosi mukavia tyyppejä, joiden kanssa vietän mieluusti vapaa-aikaani – kymmeniä vaihtareita yhteen kasaavat tapahtumat ovat vaan alkaneet jo kyllästyttää. Luulisi muuten, että Argentiinassa olisi vähintäänkin haastavaa viettää vuotensa pelkästään Suomi-ympyröissä hengaillen :)

    VastaaPoista
  8. Heippa täältä Palermosta!
    Erasmus-kupla täällä on lähinnä espanjalaisten muodostama. Retkillä on aina espanjalaiset ja muut. Toisaalta itse yritin aluksi aktiivisesti etsiä (huonolla menestyksellä) italialaista seuraa kämppiksistäni, mutta nykyään tuntuu, että he ovat tosi sulkeutuneita, eivät millään tavalla kiinnostuneita minusta ja vastaus kysymykseen, mitä teit tänään on aina "en mitään". Sen sijaan ESNn italialaiset "vetäjät" ovat tosi kivaa ja avointa porukkaa. Hyvää kevättä sinnekin päin maailmaa! :) Ci scriviamo!

    VastaaPoista
  9. Heippa Nelli! Ehkäpä kaikki espanjalaiset ovat etsiytyneet mahdollisimman etelään liiallisen kulttuurishokin välttämiseksi – täällä heitä ei nimittäin juurikaan näy. Taitavat liikkua enimmäkseen omissa piireissään. Jostain syystä itse olen tutustunut ainakin 20 ranskalaiseen, ranskaa puhuvaan belgialaiseen ja niihin kaikkiin muihin, jotka olettavat, että jokainen vähintään ymmärtää vähän ranskaa. Sen(kin) vuoksi vaihtaripiireissä tulee välillä vähän ulkopuolinen olo.

    ESN:n ja toisen Erasmus-järjestön Esegin vetäjät täällä ovat muuten keskimääräistä limaisempia italialaisia miehiä :D Onneksi suomen opiskelijat ovat täällä sen verran kiinnostuneita tutustumaan suomalaisiin, että heistä saa italialaista seuraa :)

    VastaaPoista