Pari suomalaista tutustuu Italiaan, itseensä ja toisiinsa vaihto-opiskelun lomassa Bolognassa. Tavoitteena on oppia kieltä, elää hetkessä uudessa kulttuurissa, solmia suhteita ja olla yksi kevät stressaamatta mistään.

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Koti-ihmisiä

Oli tosi mukava saada isä ja Anni tänne kylään. Ei annettu ankean kelin pilata lomaa – ainakin minulla oli tosi mukava viikko! Otin nimittäin itsekin aika rennosti, ja kaiken lisäksi yleislakko sattui sopivasti perjantaille, jolloin tehtiin Firenzeen päivänreissu. En siis joutunut skippaamaan glottologian luentoa, koska se oli peruttu joka tapauksessa lakon takia. Valitettavasti lakon takia myös suuri osa Firenzen museoista oli kiinni... Isä taisi tosin olla siitä vain salaa tyytyväinen.

Panostettiin viikon aikana erityisesti kulinaristisiin nautintoihin. Kotona kokkailin vieraille tortellineja ja spaghetti carbonaraa ja lisäksi käytiin syömässä muutaman kerran ulkona. Parina iltana istuskeltiin aperitiivoilla, joissa siis juoman hintaan sisältyy lisäksi seisova pöytä, jossa on yleensä tarjolla kaikkea pizzapaloista, piiraista ja leipäsistä pastaan ja risottoon. Testattiin myös lähiravintola, jossa päätettiin ruuan päälle kokeilla dolce-buffettia. Viidellä eurolla kukin sai valita buffetista mieluisensa jälkiruuan ja näitä sitten kierrätettiin pöydässä. Tiramisù, sitruunatorttu, suklaakakku, mascarponejuustokakku ja hedelmäkakku olivat melko raskaat valinnat, joten ihan kaikkea ei saatu tuhottua. Melkoinen epäonnistuminen!

Isän annos ja tyrmistys

Anni pääaukion lumikinoksella

Kiivettiin Bolognan korkeimpaan torniin ihastelemaan lumista näkymää

Firenze ja Santa Croce -kirkko

Lepohetki patsaspuistossa

Ajateltiin, että tuo Firenzen vanhaan kaupunkiin johtava keskiaikainen portti voisi olla vaikkapa Riemukaari!


Vieraiden lähdettyä jäi vähän haikea olo ja pieni koti-ikävän kipinä alkoi kyteä ensimmäistä kertaa. Täällä kaukana unohtaa välillä helposti, että läheisten elämät Suomessa kulkevat ratojaan eikä kaikki ole takuulla samoin, kun palaan. Oli tosi mukava jutella pitkästä aikaa ja viettää aikaa yhdessä. Kotiinpaluun odotteluksi tämä kevät ei tosin takuulla lipsahda, koska vielä on niin paljon nähtävää ja koettavaa! Todennäköisesti viimeiset kuukaudet vilahtavat ohi liiankin nopeasti.

Nyt tekee taas mieli nähdä muita vaihtareita ja osallistua kaikenlaisiin aktiviteetteihin, kun on pitänyt viikon taukoa kaikesta. Lähden tästä kielikylpyyn eli Tandem-iltaan, jossa puhutaan ohjatusti italiaa. Eilen tapasin myös erään italialaisen tytön, joka opiskelee täällä suomea ja haluaa tavata minua "each one teach one" -hengessä. Tyttö pälätti koko parituntisen ajan italiaa niin innokkaasti, että hyvä kun sain välillä sanottua jotain väliin ja kysyttyä tarkennusta, jos en ymmärtänyt. Toki hän siitä huolimatta ehti tehdä pika-analyysin kielitaidostani ja kehui sen maasta taivaisiin, vaikka kuinka yritin selventää, että sujuva arkikommunikointini vain hämää. Sovittiin, että seuraavalla tapaamisella puhutaan sitten suomea. Tandemin jälkeen tänään on ohjelmassa salsakurssin ilmainen tutustumiskerta, jonka jälkeen saa ilmoittautua kymmenen kerran kurssille 40 eurolla. Katsellaan, miten etelän rytmit tempaavat mukaansa!

4 kommenttia:

 1. Mukavasti olet Maiju kirjoitellut yhteisestä lomaviikostamme. Kiitos vielä kerran kaikesta, teille molemmille. Minusta(kin) mukavinta oli yhdessäolo ja "huastelu"; ja tietysti ne torstain makoisan pitkät iltapäiväunet! Teit ihan oikean analyysin, että ei minua ne museoiden kiinniolot jääneet harmittamaan. Vaikka toki jonkin museon olisi voinut käydä, monikohan turisti on onnistunut käymään Firenzessä käymättä yhdessäkään museossa? Ne kuvissakin näkyvät patsaat olivat kyllä jotensakin vaikuttavia.
  Arki on lähtenyt aika uneliaasti, ellei peräti nihkeästi käyntiin. Huomenna onkin luvassa aikuisopiskelijan (viisas?) valinta:rokulipäivä. Jos kelit on kohdallaan, niin tiijä vaikka tulisi käytyä suksilla.
  Voekee hyvin, kaikki blokin lukijat ympäri maailmaa!
  -Jari-

  VastaaPoista
 2. Eipä oltu varmaan ensimmäisiä eikä viimeisiä, jotka eivät vieraile Firenzessä museoissa. Siellä on niin paljon muutakin nähtävää :)

  Minä lepäilin sitten koko viikonlopun vielä "rankan" viikon päälle. Että nyt arkena on jaksanut laittaa menemään. Hyvää rokulipäivää! Toivottavasti ei ole liian kylmä hiihtämiseen.

  VastaaPoista
 3. Kivat tekstit ja kuvat oot laittanu! Kyllä minullakin oli tosi mukava loma, vaikka välillä pääsikin vähän varpaita paleltamaan ;) Eikä museoiden lakkokaan kovin paljon harmita, sillä tuntuu että kulttuurisesti matka oli muutenkin tuhti.

  Lomasta ehdin toipumaan hyvin jo sunnuntaipäivänä, jonka pyhitin sängyssä makaamiselle, tv:n katsomiselle ja pääsykokeisiin lukemiseen välttelemiselle.
  Voit muuten lähettää niitä parhaita kuvia (eli luonnolliset kaikki missä allekirjoittanut esiintyy) meikäläisen sähköpostiin kun ehdit.

  Kivat kevään jatkot molemmille!

  Anni

  VastaaPoista
 4. Yritin laittaa sinulle parikin viestiä sähköpostiin, mutta ainakin toinen tuli bumerangina takaisin. Taisivat ne kuvat tukkia postilootasi kokonaan.. Koetahan siis pian ladata ja poistaa ne kuvat, että saan toisenkin viestin tulemaan. Yritin nimittäin perään laittaa perusviestin ilman kuvia, mutta ei sitten sekään suostunut menemään perille asti.

  Mukavaa kevään etenemistä sinnekin! Ja onnea pääsykokeisiin lukemiseen tai vaihtoehtoisesti lukemisen välttelemiseen!

  VastaaPoista