Pari suomalaista tutustuu Italiaan, itseensä ja toisiinsa vaihto-opiskelun lomassa Bolognassa. Tavoitteena on oppia kieltä, elää hetkessä uudessa kulttuurissa, solmia suhteita ja olla yksi kevät stressaamatta mistään.

maanantai 31. toukokuuta 2010

Negli ultimi giorni...

Tajusin äsken, että jäljellä on tasan neljä viikkoa Bolognassa! Aika ei saata kuulostaa miltään lyhyeltä pyräykseltä, mutta jostain syystä se tuntuu silti siltä. Osa kavereista on jo jättänyt jäähyväiset Italialle ja palannut kotikonnuille, osa taas jää tänne pitkälle syksyyn. Mielessä välkkyvät jo Tervaniemen mökkiranta, pikku takapihaläntillämme ruohoa leikkaava kesätyöntekijä, Kirkkopuiston raukea tunnelma helteisenä sunnuntai-iltapäivänä, Halssin hiljaiset purupolut ja nuotiolla kärisevä grillimakkara. Nuo siis erillisinä mielikuvina, sulavana sekasotkuna. Unohtamatta tietenkään loputtomalta tuntuvaa kassajonoa lauantai-iltana kuudelta, kun tekisi mieli jo lähteä Viitaniemen rantaan, jossa kaverit jo odottavat...

Selvisin jo ensimmäisestä suullisesta tentistä. Aiheena oli englantilainen työväenkirjallisuus 1900-luvulla, kielenä englanti, tentaattorina tuntematon keski-ikäinen nainen. Meidän oma professori ei vissiin jaksanut puhua englantia, joten otti itse vastaan vain ne, jotka tekivät tentin italiaksi. Kirjallisten tenttien syviin pohdinta- ja muistiinpanovaiheisiin tottuneelle oli muuten melkoista tykitystä. Tentaattori laukoi nippelitietokysymyksiä (kirjojen nimiä ja jopa julkaisuvuosia, kirjalijoiden asuinpaikkoja) ja laajempia analyyseja ("Who is the Working Class Hero of Lennon? Which kind of characters are typical for Alan Sillitoe?") vuoronperään. Miettimistaukoja ei katsottu hyvällä. Jos ei heti muistanut, sanoi itse vastauksen. No, takeltelustani ja ensihämmennyksestäni huolimatta läpi meni, Erasmus-armolla jopa hyvin pistein (28/30).

Toinen kirjallisuuden professoressa – tämä siis se joka suorastaan tykkää ulkomaalaisista sen sijaan, että kieltäytyisi puhumasta englantia meille – piti iltapäiväjuhlat opiskelijoilleen. Tarkoituksena oli juoda viiniä ja keskustella kirjallisuudesta. No, viiniä juotiin, joo, ja keskusteltiin vähän kirjallisuudestakin. Mutta enimmäkseen kirjallisuudelta valmistuneiden ammatillisista näkymistä, kulttuurieroista ja pojista. Paikalla oli lisäkseni kolme brittityttöä, yksi argentiinalaiskaunotar, rakkaudessa katkerasti pettynyt italialainen tyttö, 69-vuotias värikäs professoressamme sekä yksi italialaispoika, jota melkein kävi sääliksi. Onneksi se oli sentään tyypillinen sisilialainen, eli nautti kaikesta huomiosta jonka sai. Italialiset pojat taidettiin nimittäin haukkua aika lyttyyn monelta taholta... Mutta on se ihan totta, että monet heistä ovat aika tiukasti kiinni äidissä. Muuankin 38-vuotias kiipeilijähän asuu kahdestaan mammansa kanssa. Professoressa oli muuten feministinä sitä mieltä, että nykynaisen on hankala löytää itselleen tarpeeksi älykästä ja itsensä tasoista seuraa. Hyvää kontrastia tähän loi se, että proffan selvästi yli 30-vuotias poika kävi vähän väliä hääräämässä, tuomassa meille jäätelöä ja muuten vain äitinsä juttusilla. No, olipahan kutsut. Oli ihan mielenkiintoista nähdä, miten hyvin täälläkin voi asua. Meillä ja muilla opiskelijoilla kun homeläiskät nurkissa, tippuva laasti ja kivilattiat ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Professoressalla oli hulvattoman iso asunto, parkettilattiat ja antiikkihuonekaluja.

Oli muuten päätäkääntäviä vieraita Suomesta viikonloppuna. Kolme 170-senttistä blondia korkkareissa eivät ole täällä mikään jokapäiväinen näky...


Oli tosi hauska viikonloppu! Tytöt olivat liikenteessä rennolla asenteella, ehtineet selvästi italialaistua jo Rooman nähtävyyksissä juoksemisen jälkeen. Niinpä nautiskeltiin parhaista asioista, mitä Italia ja Bologna tarjoavat lomaileville ihmisruumiille ja -mielille: aurinkoa, hyvää ruokaa, juomaa, jäätelöä, rentoa meininkiä ja ihan hyviä shoppailumahdollisuuksiakin. Miltei parasta vieraissa on aina se, että pääsee itsekin lomafiiliksiin ja näkee taas vaihtokaupunkinsa uudessa valossa. Löysin taas vaikka kuinka monta uutta patsasta upotettuna keskiaikaisiin taloihin!



 

Käytiin muuten Roomassakin. Vietettiin siellä kolme yötä B&B:ssä. Kierreltiin kaupunkia kolme ensimmäistä päivää ja neljäntenä käytiin katsomassa muinaista satamakaupunkia Ostia Anticaa, joka on nykyään autiona malarian aikoinaan tapettua suurimman osan asukkaista. Suosittelen ehdottomasti vierailemaan, mikäli Pompein kaltaiset kohteet yhtään kiinnostavat. Kaupunkialue oli yllättävän suuri (halkaisijaltaan kai reilun kilometrin) ja osittain todella hyvin säilynyt. Amfiteatteri oli tosi hyvässä kunnossa samoin kuin osa asunnoista ja mosaiikeista, jonkin suuri osa olikin melko raunioina. Samalla reissulla ja samalla paikallisjunalla pääsi kätevästi meren rannallekin. Enpä ollutkaan nähnyt merta sitten viime kesän.. Rooma itsessäänkin oli aivan yhtä vaikuttava kuin ajattelinkin! Sattui vielä mainiot ilmat ja kaikki osui nappiin. Vaikka oltiinkin liikenteessä aamusta iltaan, nähtävää jäi vielä seuraaviin kertoihin. Tähän loppuun pieni kuvapläjäys ilman tekstiä, kun tuntuu että päivitykset aina vain venyvät ja venyvät... Pitäisi kai vain päivittää useammin?


perjantai 14. toukokuuta 2010

Muutama ajatus ruohonleikkurin päristessä

Hups, edellisestä päivityksestä onkin päässyt vierähtämään useampi viikko. Näköjään blogin kirjoittaminen etenee yhtä nopeasti kuin kevään viimeiset esseet. Vaikka aikaa Italiassa onkin jäljellä vielä kuutisen viikkoa, ilmassa on jonkinlaista lopun alun tuntua. Huomaan ajattelevani yhä useammin paluuta Jyväskylään, ensi syksyn opintoja, kavereita ja perhettä, Jyväskylän boulderkiviä, ja jopa hitaasti lähenevää valmistumistani ja sen jälkeisiä suunnitelmiani. Tämä ei suinkaan tarkoita, että aika Bolognassa alkaisi käydä pitkäksi – tuskin tämä koti-ikävääkään on – vaan pikemminkin tässä ajatustensuuntausprosessissa lienee kyse ihan normaalista tulevan suunnittelusta jonkin toisen päättyessä. Samalla tavoin kuin viime syksynä ennen Italiaan saapumista haikailin kohti rentoilua, matkailua, päämäärätöntä haahuilua ikivanhoilla kaduilla ja uusiin ihmisiin tutustumista, nyt kaipaan takaisin kirjakasojen ääreen ja kaljalle Vakiopaineeseen ikivanhojen tuttujen seuraan. Eräs kirjallisuudenopiskelijakaverini totesi osuvasti "olen kyllästynyt erasmus-identiteettini; lienee aika vaihtaa maisemaa". Itse en koe erasmus-identiteettiä omaksuneenkaan sen varsinaisessa merkityksessä enkä muutenkaan koe kyllästyneeni mihinkään, mutta ehkä kesäkuun lopulla on tosiaan sopiva aika vaihtaa maisemaa. Toisaalta, nyt kun arki on normaalia arkea ja kaupungissa on jo aika läjä kavereita, en tunne enää olevani vain matkalla johonkin vaan kevyesti integroitunut italialaisen yhteiskunnan jäsen.

Bolognassakin on pieni pala Venetsiaa.
Vappuna piti löytää vappumunkki.  
"Oletteko veljeksiä?", kuulee usein kysyttävän kun olemme Luken kanssa liikenteessä.
Vappupäivänä pääaukio Piazza Maggiorella oli festarimeininki. Työn juhlana juhlivat vappua italialaisetkin.
Isän kanssa moderneja puutarhatonttuja ihmettelemässä.
Cappuccinotauko vanhempien(i) kanssa Giardino Margharitassa.
Ennen Bolognassa kilpailtiin siitä, kenellä on korkein torni. Tämä, korkein kaikista on 97 metriä korkea.
        
Tämä taas on yhtä kalteva kuin Pisan torni.
Tukka hulmuaa kuin elokuvatähdellä.
Äiti ja poika. Taustalla Duomon julkisivua Firenzessä.
Firenzen Ponte Vecchio iltahämärässä.